Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018
Home / Μύρισε Ελλάδα / Γλυκά / Ζαγορίτικος μπακλαβάς

Ζαγορίτικος μπακλαβάς

Υλικά που θα χρειαστούμε :

  • 4 συσκευασίες φύλλα κρούστας
  • 50 μοσχοκάρφια
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κιλό καρύδια
  • 5 κ.σ. φρυγανιά
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο
  • Για το σιρόπι
  • 900 γραμ. ζάχαρη
  • 750 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλα
  • ½ λεμόνι
  • ½ φλ. χλιαρό μέλι

Εκτέλεση :

Ψιλοκόβουμε το καρύδι στο μπλέντερ και το βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Κρατάμε 1 ρολό 6 φύλλων για το τέλος. Βάζουμε σε μπολ το λιωμένο βούτυρο με το λάδι. Σε καλά βουτυρωμένο ταψί απλώνουμε 6 φύλλα πολίτικο, ραντίζοντάς τα πεταχτά με βούτυρο και λάδι. Φροντίζουμε τα φύλλα να κάθονται το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς να εξέχουν και χωρίς να τσαλακώνονται. Πασπαλίζουμε με μια στρώση γέμιση, φροντίζοντας να πάει σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με 2 βουτυρωμένα φύλλα και προσθέτουμε μια νέα στρώση γέμιση. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με 2 βουτυρωμένα φύλλα και μια στρώση γέμιση, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, καλύπτουμε τον μπακλαβά με τα 6 πολίτικα φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ενδιάμεσα. Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε τις χαρακιές και την επιφάνεια με το υπόλοιπο βούτυρο. Μπήγουμε 1 γαρύφαλλο μοσχοκάρφι σε κάθε κομμάτι. Ραντίζουμε την επιφάνεια πεταχτά με λίγο νερό, με τα δάχτυλα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ºC, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, για 90′.

Για το σιρόπι :

Ετοιμάζουμε το σιρόπι όσο τελειώνει το ψήσιμο του μπακλαβά. Θα σιροπιάσουμε καυτό τον μπακλαβά με το ζεστό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Έτσι, θα απορροφήσει μέχρι μέσα το σιρόπι και τα φύλλα θα μείνουν κριτσανιστά. Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα. Αφήνουμε το μέλι χωριστά. Ανακατεύουμε, και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε 4-5′. Αφαιρούμε το λεμόνι.

Όπως βγαίνει καυτός ο μπακλαβάς από το φούρνο, τον περιχύνουμε λίγο λίγο με το ζεστό σιρόπι. Θέλουμε να ακούγεται το τσιτσίρισμα του φύλλου καθώς ρουφάει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε αργά, με σταθερό ρυθμό. Αφού τελειώσει το σιρόπι, ζεσταίνουμε το μέλι και το ρίχνουμε στην επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει καλά για μια νύχτα. Τον κόβουμε την επόμενη μέρα, όπως κι όλα τα σιροπιαστά.

Με την υπογραφή της Ανδριάνας Μπουρνάκη

Check Also

Η Σαλάτα του Στέλιου / Μύρισε Ελλάδα με τον Στέλιο Βασιλακόπουλο

Το Cash & Carry 24 Hours, φροντίζει πάντα να μας προτείνει τις πιο λαχταριστές συνταγές! …