Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019
Home / Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου

Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου

Το φαινόμενο του πορθμού του Ευρίπου προσδίδουν στην Χαλκίδα μια μοναδικότητα που προκαλεί το ενδιαφέρον τόσο των πολιτών όσο και του επιστημονικού κόσμου. Είναι ευρέως γνωστό ως το φαινόμενο κατά το οποίο τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Πολλοί έχουν προσπαθήσει να το εξηγήσουν εκφράζοντας απόψεις γεωφυσικές, αστρονομικές και φιλοσοφικής φύσεως.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη θέση των πλανητών Γη, Ήλιου και Σελήνης. Το υπόγειο ρεύμα κινείται προς μία κατεύθυνση για έξι ώρες με ταχύτητα πέντε –έξι μιλιά την ώρα, ακολουθεί ένα διάστημα οχτώ με δέκα λεπτών όπου τα νερά είναι στάσιμα μετά αλλάζουν κατεύθυνση και κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για τις επόμενες έξι ώρες. Η αδιάκοπη αυτή διαδικασία δεν έχει αρχή και τέλος μέσα στο χρόνο.

Υπάρχουν όμως και περίοδος ακαταστασίας των ρευμάτων του Ευρίπου στη διάρκεια του Σεληνιακού μήνα. Στις περιόδους αυτές τα νερά δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και κινούνται ακατάστατα χωρίς να ισχύει η εναλλαγή κατεύθυνσης των έξι ορών. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται την 7η, 8η, 9η, ημέρα της Σελήνης και την 21η, 22η, και 23η. το φαινόμενο αυτό στη Χαλκίδα το ονομάζουν τα «Τρελά νερά».

Το ίδιο φαινόμενο με του πορθμού του Ευρίπου έχουν παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη του πλανήτη αλλά το συγκεκριμένο έχει δύο παγκόσμιες μοναδικότητες. Η πρώτη είναι ότι την 24η ώρα την τελευταίας ημέρας της  κάθε περιόδου ακαταστασίας τα νερά ρέουν από το βόρειο προς το νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Η δεύτερη παγκόσμια μοναδικότητα του φαινομένου είναι ότι τις περιόδους ισημερίας (21ης Μαρτίου και 22ης Σεπτεμβρίου) τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση αμέσως χωρίς τη στασιμότητα των οχτώ με δέκα λεπτών όπως συμβαίνει τις άλλες μέρες του χρόνου.

Ένας μύθος λέει ότι ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης πνίγηκε πέφτοντας στα νερά του Ευρίπου μη μπορώντας να βρει τη λύση του φαινομένου.

DSC00991

Check Also

Τάκης Γιαννακόπουλος για να Ζούμε Όμορφα!

Το Ζούμε Όμορφα με την Μαρία Δημητρέλλη βρέθηκε στο κομμωτήριο, ‘Takis Giannakopoulos‘. Το Κομμωτήριο αποτελεί …