Τρίτη, 19 Φεβρουάριος 2019
Home / Συντήρησή ελαστικών αυτοκινήτου, πάντα με την υπογραφή Sianis

Συντήρησή ελαστικών αυτοκινήτου, πάντα με την υπογραφή Sianis

Η συντήρηση ελαστικών έχει όνομα Sianis και μας ενημερώνει για ότι πρέπει να γνωρίζουμε.

Συντήρηση – αντικατάσταση ελαστικών

Τα λάστιχα του αυτοκινήτου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και κατάλληλους χειρισμούς, καθώς είναι πολύ σημαντικά μιας και είναι αυτά που μας εξασφαλίζουν την σωστή πρόσφυση στο οδόστρωμα και ουσιαστικά είναι υπεύθυνα (μαζί με τις αναρτήσεις).
Παρόλα αυτά δεν χρειάζονται ιδιαίτερη συντήρηση και κάποια ειδική φροντίδα υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να κάνει ο οδηγός ή ο ιδιοκτήτης του οχήματος (πχ service ή κάτι αντίστοιχο) για να παρατείνει την διάρκεια ζωής τους ή να βελτιώσει την κατάσταση τους.

Πως να διατηρούμε τα ελαστικά σε καλή κατάσταση

Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να οδηγούμε το αυτοκίνητο του με σύνεση και με προσοχή για να εξασφαλίσουμε κατά το δυνατόν την μείωση της φθοράς των ελαστικών. Για παράδειγμα καλό είναι να μην αναπτύσσει κανείς πολύ υψηλές ταχύτητες καθώς τα ελαστικά στην περίπτωση αυτή ανεβάζουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο αστοχίας. Φανταστείτε ότι σε ακραίες συνθήκες τα λάστιχα του αυτοκινήτου μπορούν να πάρουν φωτιά ή ακόμη και να εκραγούν με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια όσων κινούνται με το αυτοκίνητο. Κάτι ακόμη που επηρεάζει τον χρόνο ζωής των ελαστικών του αυτοκινήτου μας είναι τα συχνά και από τα απότομα φρεναρίσματα. Θα έχετε ίσως προσέξει τα μαύρα σημάδια που αφήνει ένα φρενάρισμα στην άσφαλτο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την απότομη εκκίνηση του οχήματος (σπινάρισμα). Τα λάστιχα του αυτοκινήτου ζορίζονται και φθείρονται περισσότερο.
Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο αποφεύγουμε τις απότομες εκκινήσεις, τα απότομα φρεναρίσματα και τις υψηλές ταχύτητες, τόσο αυξάνουμε τη διάρκεια ζωής των ελαστικών μας.

Τι κάνουμε αν σκάσει ένα λάστιχο ;

Τα ελαστικά, ανάλογα με την φθορά που έχουν υποστεί, συνήθως επισκευάζονται σε περίπτωση μικρής αστοχίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να πάμε σε ένα ειδικό συνεργείο, το λεγόμενο βουλκανιζατέρ, και να ζητήσουμε να μας το φτιάξουν.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που αν μας συμβούν τα ελαστικά είναι μη επισκευάσιμα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν το λάστιχο:

● τρυπηθεί πλευρικά,

● αποχωριστεί η γόμα του με τα λινά,

● υπάρχουν πτυχώσεις στις γόμες ή στα λινά,

● έλθει σε επαφή με διαβρωτικές ουσίες κλπ.

Αν λοιπόν καταστραφεί μόνιμα ένα ελαστικό και χρειαστεί αντικατάσταση, τότε δεν μπορούμε να αλλάξουμε μόνο αυτό το ένα. Το σωστό -και ασφαλές- είναι τα ελαστικά να αλλάζονται σε ζευγάρια και μάλιστα αξονικά.
Αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αγοράσουμε καινούργια λάστιχα, μπορούμε να πάρουμε και μεταχειρισμένα, που είναι κατά πολύ οικονομικότερα, αλλά πρέπει να προσέξουμε να έχουν τον ίδιο βαθμό φθοράς.

Κάθε πότε πρέπει να αντικαθιστούμε τα λάστιχα στο αυτοκίνητο ;

Γενικά λέγεται ότι τα λάστιχα του αυτοκινήτου πρέπει να αλλάζονται κάθε δυο με τρία χρόνια ή κάθε 30.000 με 40.000 χιλιόμετρα. Στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν είναι απόλυτα σωστό.
Στην πράξη, δεν υπάρχει μια στάνταρ απάντηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου κι αυτό γιατί η φθορά τους επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όπως:

● το στυλ οδήγησης
● ο αριθμός των διανυθέντων χιλιομέτρων ανά έτος,
● η ποιότητα του οδοστρώματος
● οι καιρικές συνθήκες
● οι συνθήκες στάθμευσης του οχήματος
● η παλαιότητα τους

Check Also

Βάλτε τα απίστευτα οφέλη της κανέλας στην ζωή σας! Ζούμε Όμορφα!

Είτε αν καταναλωθεί είτε αν χρησιμοποιηθεί τοπικά, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή και …