Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018
Home / Δοκιμάζουμε / Ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με σως γιαουρτιού

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 60 – 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
  • 2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά, σε κυβάκια
  • 2 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 400 γρ. νερό
  • ½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • ½  ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 2 λάιμ
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • χυμό από 1 ½ -2  λεμόνι
  • 4-5 φέτες λεμόνι

Για τη σως γιαουρτιού

  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • ελαιόλαδο
  • φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση :

Για τη γέμιση :

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο. Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Για την εκτέλεση :

Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας  με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών.
Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά. Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά. Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα.

Για τη σως γιαουρτιού :

Aνακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι.
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συνοδεύοντάς τα με τη σως γιαουρτιού.

Καλή σας απόλαυση!!!

 

Με την υπογραφή της Ανδριάνας Μπουρνάκη

Check Also

Μπισκότα Πραλίνα από την Έλενα για το Ζούμε Όμορφα!

ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ Υλικά που θα χρειαστούμε: 360 γρ. πραλίνα Φουντουκιού 2 αυγά …