Παρασκευή, 22 Φεβρουάριος 2019
Home / ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

Η Κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της Ελλάδος που στις μέρες μας τείνει να εκλείψει. Το έθιμο αυτό το συναντούμε με παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Ελλάδος. Σε όλες τις περιοχές τη φτιάχνανε τη Καθαρά Δευτέρα και τη χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο που μετρούσαν τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής .
Η Κυρά Σαρακοστή σε κάποιες περιοχές την συναντάμε ως χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χεριά, λόγω της προσευχή, χωρίς στόμα, λόγω της νηστείας και με εφτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι έτσι μέτραγαν τις εβδομάδες νηστείας που απομένουν για το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο πόδι, αυτό το χαρτί το δίπλωναν και το έκρυβαν μέσα σε ένα ξερό σύκο . Έκρυβαν το ξερό σύκο μαζί με άλλα και όποιος το έβρισκε θεωρούνταν ότι θα του έφερνε γούρι. Σε άλλες περιοχές τοποθετούσαν το έβδομο χάρτινο πόδι της Κυρά Σαρακοστής μέσα στο ψωμί της Ανάστασης. Πάλι θεωρούσαν τυχερό όποιον το έβρισκε το χαρτί μέσα στη φέτα του ψωμιού του.
Σε άλλες περιοχές τη Ελλάδος η Κυρά Σαρακοστή ήταν φτιαγμένη από ζυμάρι. Το ζυμάρι το έφτιαχναν με αλεύρι, νερό και αλάτι. Η διαδικασία είναι η ίδια με τη χάρτινη.
Μια ακόμα παραλλαγή του εθίμου θέλει την Κυρά Σαρακοστή φτιαγμένη από πανί που το γέμιζαν με πούπουλα.

Για την Κυρά Σαρακοστή έχουν γραφτεί οι στίχοι:

Την Κυρά-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι την φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.

σ1

Check Also

Τάκης Γιαννακόπουλος για να Ζούμε Όμορφα!

Το Ζούμε Όμορφα με την Μαρία Δημητρέλλη βρέθηκε στο κομμωτήριο, ‘Takis Giannakopoulos‘. Το Κομμωτήριο αποτελεί …