Τρίτη, 19 Φεβρουάριος 2019
Home / Η Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων

«Βάγια, Βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό, κι ως την άλλη Κυριακή με το κόκκινο αυγό»

 

Την Κυριακή των Βαΐων ουσιαστικά αρχίζει η Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή την ημέρα γιορτάζουμε την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων οι Ιουδαίοι τον υποδέχτηκαν κρατώντας βάγια. Τα βάγια ήταν από κλαδιά φοίνικα και απλώνοντας στο έδαφος τα φορέματά τους ζητωκραύγαζαν «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχομός σου εν ονόματι Κυρίου».

Από τον 9ο αιώνα η εκκλησία μας έχει καθιερώσει  το έθιμο ατό. Την Κυριακή των Βαΐων όλοι οι ναοί στολίζονται  με κλαριά και στο τέλος της λειτουργίας τα μοιράζουν στους πιστούς.

Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια στα Ιεροσόλυμα ο επίσκοπος έμπαινε στην πόλη «επί πώλον όνου» αναπαριστάνοντας το γεγονός και ο πατριάρχης μοίραζε στον κόσμο σταυρό και κεριά. Ενώ στα Βυζαντινά χρόνια γίνονταν ο περίπατος του αυτοκράτορα από το παλάτι στη Μεγάλη Εκκλησία. Στη διαδρομή μοίραζε στον κόσμο βάγια και σταυρούς.

βαγια

Τα βάγια εκτός από κλαδιά φοίνικα φτιάχνονταν από κλαδιά δάφνης, μυρτιάς και ιτιάς. Τα οποία τα έπλεκαν σε διάφορα σχέδια , φεγγάρια, πλοία, ψάρια, γαϊδουράκια  αλλά το πιο συνηθισμένο ήταν ο σταυρός.

Όταν οι νοικοκυρές γύριζαν από την εκκλησία έβαζαν τα βάγια στο εικονοστάσι ή στόλιζαν με αυτά το σπίτι τους για το καλό και την καλοτυχία του σπιτιού. Απέδιδαν στα βάγια δυνάμεις ιαματικές, αποτρεπτικές και γονιμοποιές. Τα παλαιότερα χρόνια πήγαιναν τα βάγια στην εκκλησία τα νιόπαντρα ζευγάρια για το καλό του γάμου τους. Πίστευαν πως η γονιμοποιός δύναμη που κρύβουν τα φυτά μεταφέρεται και στη γυναίκα, έτσι η μία γυναίκα χτύπαγε την άλλη. Τα «Βαγιοχτυπήματα » άρχιζαν να γίονται από όλες τις γυναίκες και τα παιδιά, όπου εύχονταν μεταξύ τους «Και του χρόνου, να μη σε πιάν’ η μυίγα». Η δύναμη από τα βάγια έφτανε μέχρι τα  περιβόλια, τα δέντρα , τις στάνες, στα ζώα και στις βάρκες. Τα κρεμούσανε στα οπωροφόρα δέντρα για καρπίσουν και στα κηπευτικά για να μην τα πιάνει το σκουλήκι.

Αν και βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής συνηθίζεται Την Κυριακή των Βαΐων να τρώμε ψάρι και ιδιαίτερα κολιό.  Η συνήθεια αυτή επικράτησε από τους Πατέρες της εκκλησίας εις ανάμνηση της ζωής του Κυρίου. Η γιορτή αυτή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο νηστείες την Σαρακοστή και την αρχή των ημερών των Αγίων Παθών, την Μεγάλη Εβδομάδα.

 

 

 

Check Also

Βάλτε τα απίστευτα οφέλη της κανέλας στην ζωή σας! Ζούμε Όμορφα!

Είτε αν καταναλωθεί είτε αν χρησιμοποιηθεί τοπικά, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή και …