Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2019
Home / Η αφή του Αγίου Φωτός

Η αφή του Αγίου Φωτός

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου βγαίνει το Άγιο Φως στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Το θαύμα του Αγίου Φωτός επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για να θυμίζει στους Χριστιανούς την Ανάσταση του Χριστού.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου από τι ς 10 έως τις 11 οι Ισραηλινές αρχές ελέγχουν σχολαστικά τον Πανάγιο Τάφο ώστε να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει κρυμμένο κάποιο αντικείμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει φωτιά. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος οι μοναχοί σφραγίζουν τον Πανάγιο Τάφο με μελισσοκέρι και οι αρχές βάζουν την σφραγίδα τους πάνω στο μελισσοκέρι.

Στις 12 το μεσημέρι ξεκινάει η τελετή του Αγίου Φωτός με την λιτανεία μπροστά στους προσκυνητές και τους επισήμους. Ο σκευοφύλακας φέρνει την ακοίμητο κανδήλα, η οποία σήμερα έχει σβήσει για να την ανάψουν αργότερα με το Άγιο Φως. Ο Ορθόδοξος Πατριάρχης μπαίνει στον Ναό της Αναστάσεως και κάθεται στον Πατριαρχικό θρόνο. Κατόπιν γίνεται Λιτανεία τρεις φορές γύρω από τον Πανάγιο Τάφο ψάλλοντας το «Φως το Ιλαρόν».

Ο πολιτικός διοικητής των Ιεροσολύμων και ο αστυνομίας διευθυντής ελέγχουν τον Πατριάρχη, αφού διαπιστωθεί ότι δε φέρει μαζί του κάποιο μέσο μετάδοσης φωτιάς, ο Πανάγιος Τάφος αποσφραγίζεται και ο Πατριάρχης μπαίνει μέσα κρατώντας τους σβηστούς πυρσούς , δέσμες 33 κεριών, συνοδευόμενος από τον Αρμένιο, ο οποίος παρακολουθεί και μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο.

Στον Ιερό Ναό δεν υπάρχουν αναμμένα κεριά ή καντήλια περιμένουν οι πιστοί να τα ανάψουν με το Άγιο Φως. Ο Πατριάρχης μέσα στον Πανάγιο Τάφο διαβάζοντας ειδικές ευχές τότε ανάβει η ακοίμητος κανδήλα, τα καντήλια στον Πανάγιο Τάφο και τα κεριά που κρατάει ο Πατριάρχης. Ταυτόχρονα γαλαζόλευκες αστραπές διασχίζουν τον Ιερό Ναό.

Ο Πατριάρχης βγαίνει από το κουβούκλιο και δίνει το Άγιο Φως στον Αρμένιο και στους άλλους εκπροσώπους των δογμάτων και στους πιστούς. Τα πρώτα 33 λεπτά από την αρχή που βγαίνει το Άγιο Φως όποιος το αγγίζει δεν καίγεται.

Ο έξαρχος του Παναγίου  Τάφου με συνοδεία ελλήνων πολιτικών φέρνει το Άγιο Φως στην Ελλάδα με ειδική πτήση. Στις 6 με 7 το απόγευμα αφού του αποδοθούν τιμές από μεικτό λόχο στρατού, αεροπορίας και ναυτικού το πηγαίνουν στο Ναό Εξαρχίας στην Πλάκα όπου θα το παραλάβει ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Στη συνέχεια με άλλες ειδικές πτήσεις και πλωτά μέσα θα μεταφερθεί σε όλες τις Μητροπόλεις της Ελλάδος.

Check Also

Ποιος ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος;

Η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος και έχει καθιερωθεί ως …