Κυριακή, 17 Δεκέμβριος 2017
Home / Δοκιμάζουμε / Μαγειρική / Αυγό ποσέ………..

Αυγό ποσέ………..

Σήμερα λέω να σας πω μερικά μυστικά και τεχνικές για ένα τέλειο αυγό ποσέ…. Γιατί μερικές φορές, το απλούστερο γεύμα,όπως είναι το αβγό, μπορεί να σε δυσκολέψει. 

1ο:

Δε χρειάζεται να γεμίσεις το τηγάνι ή την κατσαρολίτσα μέχρι πάνω αλλά φρόντισε να είναι τουλάχιστον μέχρι τη μέση.

2ο:

Το ξίδι θα βοηθήσει το ασπράδι να «δέσει» γρήγορα και να μη διαλυθεί.

 3ο:

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά για τα αβγά ποσέ είναι το καυτό νερό. Βεβαιώσου πως το νερό είναι κοντά στη θερμοκρασία βρασμού για να σπάσεις και να ρίξεις στο τηγάνι το αβγό σου. Το κόλπο είναι να το σπάσεις, όσο το δυνατό πιο χαμηλά για να παραμείνει το σχήμα του αβγού.

 4ο:

Σπάσε πρώτα το αβγό σε ένα μπολάκι ή κυπελλάκι, πριν το ρίξετε μέσα στο κατσαρολάκι.

5ο:

Μόλις ρίξεις το αβγό, χαμήλωσε τη φωτιά έτσι ώστε η θερμοκρασία να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο λίγο κάτω από τη θερμοκρασία βρασμού. Αν το νερό βράζει, οι φυσαλίδες και οι αναταράξεις θα απλώσουν και θα διαχωρίσουν το αβγό.

6ο:

Όταν το ασπράδι είναι συμπαγές κι ο κρόκος όπως εσύ επιθυμείς, ανάλογα αν θέλεις μελάτο ή πιο σφιχτό αποτέλεσμα, αφαίρεσε το αβγό με μια τρυπητή κουτάλα, για να μη διαλυθεί. Το ποσέ είναι έτοιμο….

Για να φτιάξουμε αυγά ποσέ μπορώ να σας πω 2 τρόπους.

Για τον πρώτο τρόπο

  • Σε μία κατσαρόλα με νερό που ίσα ίσα σιγοβράζει, ρίχνουμε τις 4κ.σ ξίδι.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε 5 κ.σ. λευκό ξύδι και σπάμε μέσα προσεκτικά τα αυγά.
  • Αφήνουμε 1-2 λεπτά μέχρι να πιάσουν μία κρούστα τα αυγά.
  • Ρίχνουμε με μεγάλη προσοχή ένα ένα τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα αφού την έχουμε ανακατέψει πρώτα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε παγωμένο ννερό.
  • Παίρνουμε τα αυγά μας και τα αφήνουμε στην άκρη , σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν.

Για τον δεύτερο τρόπο

  • Βάζουμε σε μία κατσαρόλα νερό, όπως πριν, ίσα ίσα να σιγοβράζει.
  • Τοποθετούμε πλαστική μεμβράνη  πάνω από ένα μικρό  φορμάκι.
  • Πιέζουμε με τα χέρια μας την μεμβράνη ώστε να απλωθεί στον πάτο.
  • Ρίχνουμε μέσα στο λίγο ελαιόλαδο.
  • Σπάμε προσεχτικά ένα αυγό μέσα .
  • Τυλίγουμε προσεκτικά την μεμβράνη βγάζοντας τον αέρα δημιουργώντας σακουλάκια αυγού και κάνουμε κόμπο για να μην μας ανοίξουν.
  • Δένουμε το σακουλάκι αυγού στην λαβή μίας ξύλινης κουτάλας, και τοποθετούμε την κουτάλα πάνω στην επιφάνια της κατσαρόλας. Προσέχουμε το αυγό μας να είναι μέσα  στο νερό της κατσαρόλας.
  • Αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
  • Κόβουμε με ένα ψαλίδι την μεμβράνη κάτω από τον κόμπο και την αφαιρούμε προσεκτικά.

Αυτά είχα να σας πω… Οπότε σας εύχομαι……

Καλή επιτυχία….

Check Also

Νόστιμη σπανακόπιτα

Τι πιο ωραίο και νόστιμο από μια παραδοσιακή σπανακόπιτα!!! Εμείς σας γράφουμε μια καταπληκτική συνταγή …